L’Entorn privilegiat de la Masia de Sant Pere de Clarà
La Masia per a Casaments de Sant Pere de Clarà, es troba dins del municipi d’Argentona, al Marseme. Descobreix-lo!
La vila d’Argentona està situada a la part mitjana de la comarca del Maresme, a 33 km. de Barcelona i a 4 km de la ciutat de Mataró. El seu terme municipal és gran, ja que té una superfície de 25,22 km2, i va des del vessant de la Serralada Litoral fins pràcticament al mar, ocupant tot el tram mitjà de la riera d’Argentona. Destaquen dins el terme els nombrosos torrents i rieres que aflueixen a la riera d’Argentona, com la riera de Riudemeia, la riera de Clarà, el torrent de Cirers i el torrent de Tossa, entre d’altres, que confereixen a les seves valls un aspecte frondós i desbordant de natura.
Els nombrosos boscos que cobreixen les muntanyes del terme són bàsicament de pins i alzines, els quals han ocupat progressivament moltes de les terres que fins ben entrat el segle XX havien ocupat vinyes i altres terres de conreu, com les que formaven part de la finca de Sant Pere de Clarà en els temps en que era una explotació agrària altament productiva.
El casc urbà d’Argentona es troba al marge dret de la riera, estructurat a partir de l’església parroquial de Sant Julià i el carrer Gran, l’eix comercial de la vila. Algunes de les antigues tombes existents a la Capella de Sant Pere de Clarà foren traslladades per decorar la façana de l’església parroquial de Sant Julià d’Argentona. El responsable d’aquest trasllat va ser el genial arquitecte Josep Puig i Cadafalch. La presència de tombes nobiliàries es deu a que Sant Pere de Clarà fou utilitzat com a recinte funerari per diferents senyors de la comarca del Maresme. Mentre fou priorat benedictí, Sant Pere de Clara va tenir aquesta funció per a la nissaga dels Sant Vicenç, senyors dels castells de Vilassar i Burriac.
A partir de la segona meitat del segle XIX i al llarg del segle XX el casc urbà d’Argentona ha crescut sobretot cap a ponent amb diferents plans d’eixample. Cal esmentar, a més, diversos nuclis urbans i urbanitzacions dispersos pel terme, com són el barri del Cros (al costat de la zona industrial del mateix nom, al Sud del municipi), Madà i les urbanitzacions de Can Raimí, les Ginesteres i Can Cabot, al vessant NO del terme. La vila es troba molt ben comunicada per autopistes i carreteres. Passa pel sud del terme l’autopista A-19, de Barcelona a Palafolls, que travessa el Maresme de forma longitudinal, i l’autovia C-60, que va de Mataró a Granollers. Altres vies de comunicació són les carreteres que enllacen Argentona amb Mataró, Vilassar de Mar, Dosrius i Òrrius. Argentona està comunicada per una línia regular d’autobusos entre Mataró i Granollers, que connecten amb el tren de la costa en direcció Calella i Barcelona.
Durant la tardor es un moment excepcional per gaudir dels colors de la natura i la frondositat de la Vall de Clarà. S’hi poden fer rutes de senderisme com la Ruta de La Vall de Clarà o la Ruta de les Fonts de Clarà. Aquí us deixem un fulletó explicatiu de les diferents rutes que podeu practicar a la zona. Gaudiu-ne!.
Descarrega aqui el PDF de les rutes per els senders d’Argentona, al Maresme.