Joan Rubió i Bellver

JOAN RUBIÓ, L’ARQUITECTE MODERNISTA DE LA REFORMA DE SANT PERE DE CLARÀ

QUÍ FOU JOAN RUBIÓ?

Joan Rubió i Bellver va ser un arquitecte modernista català, deixeble d’Antoni Gaudí, actiu durant la primera meitat del segle XX. Nascut el 1879 a Barcelona, Rubió va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i va començar la seva carrera professional el 1901. Durant la seva carrera, Rubió va desenvolupar un estil arquitectònic propi, caracteritzat per la combinació d’elements modernistes amb influències tradicionals catalanes.

Una de les obres més conegudes de Rubió és la Casa dels Dragons, construïda el 1901. En aquesta casa, Rubió va utilitzar elements modernistes com les rajoles ceràmiques i les formes corbes, però també va incorporar elements tradicionals com les teules vermelles i les finestres amb persianes. El resultat és un edifici cridaner i únic, que ha esdevingut un dels exemples més representatius de l’arquitectura modernista a Barcelona.

Una altra de les obres destacades de Rubió és la Casa de les Punxes, construïda el 1905. En aquesta casa, Rubió va utilitzar elements modernistes com les formes corbes i les finestres amb vidrieres, però també va incorporar elements tradicionals com les rajoles ceràmiques. El resultat és un edifici que ha esdevingut un dels exemples més representatius de l’arquitectura modernista a Barcelona.

Rubió també va desenvolupar un gran nombre de projectes d’arquitectura residencial, comercial i religiosa, sempre amb un estil personal i una gran creativitat en l’ús dels elements decoratius.

SANT PERE DE CLARÀ EXEMPLE DE L’ARQUITECTURA MODERNISTA RURAL CATALANA

Una de les obres de reforma més importants de Joan Rubió és la Masia i la Capella de Sant Pere de Clarà, considerada un dels grans exemples de l’arquitectura modernista rural a Catalunya. La Masia, ubicada al municipi d’Argentona, al Maresme es caracteritza pel seu estil únic en la combinació d’elements modernistes y tradicionals.

El projecte va ser encarregat per l’industrial Jaume Figueras el 1920, per a ús residencial. Les característiques tradicionals de l’edifici i el seu passat gòtic van permetre que Rubió deixes anar a la seva gran creativitat en la combinació dels elements decoratius i arquitectònics.

Així doncs, a la Masia de Sant Pere de Clarà hi podem veure el treball amb les rajoles ceràmiques, les vidrieres, la pedra, la totxana a la vista, les motllures i els forjats…  etc… Rubió va desplegar-hi tots els cànons del modernisme, creant un estil únic i senyorial a la façana i oferint grans espais plens de llum i alhora molt acollidors als interiors, combinant funcionalitat i estètica.

La masia és un edifici de tres plantes, amb la seva corresponent nau central i dues naus laterals. La façana principal destaca pel balcó central, els dos finestrals d’estil gòtic i un gran arc de mig punt que corona el balcó, just sota la teulada. Tot plegat li atorga un gran aspecte monumental a la façana.

L´exterior de la masia també compta amb ornaments i detalls decoratius, com els forjats, que li donen un toc distintiu i combinen amb els antics elements gòtics preservats de la façana original. Rubió va saber combinar a la perfecció els vestigis del centenari edifici gòtic amb les noves tendències del modernisme.

A la planta superior, el gran finestral, amb arc de mig punt, es troba envoltat de dues finestres més petites, que permeten l’entrada de llum natural a l’interior del saló de l’edifici.

Dins la masia, Rubió va utilitzar una gran quantitat d’elements decoratius, com ara les rajoles ceràmiques, la fusta i el forjat. L’ús d’ells és evident a totes les habitacions, des del vestíbul d’entrada fins al menjador, la cuina o els dormitoris. A més, Rubió també va incorporar una gran quantitat de materials tradicionals, com les bigues de fusta a la vista o fonts de ceràmica i pedra. Rubió va saber mantenir i jugar amb detalls de l’arquitectura popular com les vetlladores als finestrals o una gran xemeneia per crear un ambient rural, càlid i acollidor.

En resum, la Masia de Sant Pere de Clarà, al Maresme, és una de les obres més importants de Joan Rubió i Bellver, un arquitecte modernista català, conegut pel seu estil personal i gran creativitat en l’ús dels elements decoratius. La Masia és considerada un dels millors exemples de l’arquitectura modernista rural a Catalunya.

¿Te ha gustado lo que contamos?
Comparte con tus amigos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed