Cinc municipis del Maresme s’uneixen per recuperar la riera d’Argentona.

Cinc municipis del Maresme han decidit unir-se per promoure la recuperació de l’antiga riera d’Argentona. Cabrera de Mar, Dosrius, Mataró, Òrrius i Argentona comparteixen l’orografia de l’antiga riera d’Argentona. La conca d’aquesta riera fou en altres temps l’eix vertebrador d’una gran part del territori del Maresme i va esser un element clau en el desenvolupament agrari de la zona i posterior industrialització de Mataró.

La vall de Clarà, on es troba la Masia de Sant Pere de Clarà, es una zona molt rica a nivell hídric, amb molta presencia d’aqüífers subterranis, rieres, rierols i fonts naturals. L’antiga Masia de Sant Pere de Clarà, ara reconvertida en finca per a casaments al Marseme, fou una explotació agrària de gran riquesa degut, en part, a la disposició d’aigua abundant. Cal recordar que dins dels terrenys de la finca de Sant Pere de Clarà hi ha una antiga mina d’aigua i una Font d’aigua freàtica que durant temps fou explotada comercialment per les seves propietats suposadament saludables.

Amb la industrialització, el desenvolupament urbanístic i el progressiu abandó de les activitats productives tradicionals i la sobreexplotació dels aqüífers, aquestes petites fonts, rierols i afluents, han anat deixant de nodrir la riera d’Argentona. Això ha fet que, durant anys la riera s’hagi anat transformant, amb el creixement de joncars en detriment de la vegetació autòctona, s’hagin perdut els antics camins i el frondós paisatge de la riera.

Aquests ajuntaments s’han unit per a consensuar accions i plans conjunts per a la millora de la conca de la riera amb la ferma voluntat de recuperar-la des del punt de vista ambiental i paisatgístic. Entre diferents propostes dels ajuntaments destaca l’objectiu de la creació d’una xarxa de camins per a la pràctica esportiva i per al foment de la mobilitat sostenible, així com l’adequació dels antics vestigis històrics relacionats amb l’aprofitament i el transport de l’aigua, com per exemple, molins, pous de glaç, mines d’aigua i aqüeductes, que encara queden disseminats per la zona.

El projecte neix amb la clara intenció de la millora mediambiental i de la qualitat de vida del veïnat així com per a potenciar diferents activitats socioculturals relacionades amb la natura i el turisme cultural.

Celebrem, doncs, aquesta iniciativa.

NOTA: La foto que acompanya aquest article correspon a una pintura que recrea l’antiga riera d’Argentona al S.XIX, obra de l’artista Ramón Martí Alsina (1826 – 1894), originari de Mataró i considerat el creador de l’escola paisatgística catalana.

¿Te ha gustado lo que contamos?
Comparte con tus amigos